OBAVIJEST MASLINARIMA

24.05.2024. Splitsko-dalmatinska županija

Obavještavamo maslinare da se na opažačkim lokalitetima u Splitsko-dalmatinskoj županiji  bilježi let 2.generacije  maslinina moljca (Prays oleae) iznad praga štetnosti, srednjeg do jakog intenziteta.

Optimalno je obaviti zaštitu maslina kada je plod veličine  oko  5 mm.

U maslinicima koji nisu u sustavu ekološke proizvodnje može se primijeniti jedan od  pripravaka čija je djelatna tvar:

  • Spinetoram* – DELEGATE 250 WG
  • deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER,

                 RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI i dr.

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje maslinika smiju koristiti pripravke na osnovi

  • Bacillus thuringiensis – BELTHUREL, BIOBIT WP, DIPEL DF.

Napomena: Sredstvu za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari spinetoram* ,ukida se registracija za stavljanje na tržište Republike Hrvatske s datumom 30. lipnja 2024. Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha DELEGATE 250 WG  do 30. 12. 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstava do 30. 12. 2025.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi.. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.