Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

Obavijest maslinarima

13.06.2024. Splitsko-dalmatinska županija

Upozoravamo maslinare priobalja i otoka Splitsko-dalmatinske županije da je zabilježen let odraslih jedinki na svim lokalitetima na kojima se prati pojava i dinamika maslinine muhe (Bactrocera oleae)  srednjeg do jakog intenziteta, lokalno i vrlo jakog.

Topla jesen i zima pogodovale su prezimljenju štetnika a toplo i vlažno proljeće dodatno je stvorilo uvijete da se prva generacija maslinine muhe pojavi ranije.  Na toplijim lokalitetima na kojima je vegetacija krenula ranije, plodovi masline će uskoro biti pogodni za polaganje jajašaca.

Prema prognozama DHMZ-a za sljedećih tjedan dana očekuju se temperature do max. 32°C koje neće ograničavati razvoj štetnika.

Zbog malog broja registriranih aktivnih tvari te rezistentnosti na djelatnu tvar deltametrin (https://rezistentnost-szb-hr) u suzbijanju maslinine muhe, vrlo je važno na vrijeme započeti s preventivnom zaštitom maslina u cilju smanjena populacije štetnika. Na taj način izlovljavamo i suzbijamo odrasle jedinke maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod.

 U tu svrhu mogu se koristiti:

  • gotovi pripravak Success Bait

Na leđnu prskalicu od 10-15 litara vode, potrebno je otopiti oko pola litre Success Baita( 3-5 % otopina). Pola litre pripravka prvo se otopi u manjoj količini vode (5 litara), uz dosta miješanja, a zatim se doda u leđnu prskalicu i nadopuni vodom uz miješanje. Prska se s krupnim kapima jedna grana s južne ili jugoistočne strane. Sa dobivenih 15 litara otopine može se tretirati 70 do 100 stabala maslina (odnosno pojedine grane na toliko stabala). Tretirati u razmacima 14-21 dan.- dozvoljeno u eko proizvodnji.

  • gotove lovke Karate trap Bdozvoljeno u eko proizvodnji.
  • kombinacija Buminala uz dodatak insekticida

Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 60 ml hidroliziranog proteina (Buminal) uz dodatak insekticida dozvoljenog za suzbijanje maslinine muhe. Tretira se krupnim kapima jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak oko 2 dcl škropiva ili se pripremljeni mamak puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi.

Metoda masovnog ulova daje bolje rezultate ukoliko se provodi na širem području ili uključivanjem većeg broja maslinika na određenom lokalitetu.

Zbog ukidanja ili smanjenje učinkovitosti dijela sredstava za zaštitu bilja, sve češća je upotreba gline (kaolina) u zaštiti plodova masline. Upotreba kaolina ima dvojaku funkciju u zaštiti plodova, prva je stvaranje tankog sloja čestica na maslinama zbog čega su takvi plodovi slabije vidljivi maslininoj muhi te je smanjeno polaganje jajašaca u takve plodove, a druga funkcija je što se reflektira svijetlost i smanjuje temperaturu plodova. U slučaju kiše i ispiranja tretman kaolinskom glinom potrebno je ponoviti.

Može se provoditi i kombinacija više mjera zaštite zajedno npr: tretiranje kaolinom uz korištenje metode masovnog ulova.

Redovito raditi kontrolu plodova na zarazu s maslininom muhom!

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Napominjemo, prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

Silvija Marušić dipl.ing. agr.

e-mail: silvija.marusic@mps.hr